تغییر کاربری زمین در روستا

تغییر کاربری زمین در روستا

تغییر کاربری زمین در روستا چیست و چگونه انجام می‌شود؟

از زمین به‌عنوان یکی از منابع اصلی تأمین‌کننده نیازهای بشر، در موارد مختلفی استفاده می‌شود. رایج‌ترین کاربری‌های زمین شامل کشاورزی، مسکونی و تجاری است. تغییر کاربری زمین امری است که با افزایش جمعیت و گسترش ارتباطات زیاد به چشم می‌خورد. برای پیش‌گیری از بر هم خوردن تعادل زمین، لازم است برنامه‌هایی جهت استفاده صحیح و کاربری زمین در نظر گرفته شوند. در این راستا، اطلاع از طرح هادی و قوانین تغییر کاربری زمین در روستا، یکی از مباحث مهم است که پیروی از آن ضروری هست.

انواع کاربری زمین

زمین یک اکوسیستم است که کارایی آن وابسته به کیفیت و نوع کاربری آن می‌باشد. کاربری به معنای نحوه استفاده از یک ملک است.

زمین کاربری‌های مختلفی ازجمله تجاری، صنعتی، دولتی، اداری، فرهنگی، خدماتی، آموزشی، مذهبی، پارکینگ، حمل‌ونقل، معدن، درمانی و کشاورزی و… دارد. تغییر کاربری زمین در روستا، قوانین و ضوابط خاصی دارد که عدم رعایت آن‌ها شما را با مشکلات جدی روبرو خواهد کرد.

با توجه به اینکه زمین، منبعی غیرقابل جایگزین است لازم است کاربری آن با برنامه‌ریزی و کاملاً حساب‌شده در نظر گرفته شود. از این طریق، علاوه بر استفاده بهینه از منابع موجود، مانع از هدر رفتن آن‌ها می‌شویم.

انواع کاربری زمین

هدف از مدیریت تغییر کاربری زمین در روستا چیست؟

قانون تغییر کاربری اراضی در سال 1374 به‌منظور حفظ زمین‌های زراعی تصویب شد. طبق این قانون مالکان ملک اجازه ندارند کاربری متفاوت از آنچه در سند ملک قیدشده از زمین داشته باشند. درواقع این قانون افراد را از تغییر کاربری زمین منع کرده است. برنامه‌ریزی و وضع قانون در مورد ایجاد تغییر در کاربری زمین اهداف زیر را دنبال می‌کند:

  • توزیع متعادل انواع کاربری‌های زمین
  • تشویق به ایجاد تنوع و اختلاط کاربری‌ها
  • پیشگیری از تداخل کاربری‌های ناسازگار
  • کمک به حفظ تناسب در توسعه عمودی و افقی
  • در نظر گرفتن معیارها و استانداردهای مناسب کاربری

تغییر کاربری زمین در روستا شامل چه مواردی است؟

گسترش تکنولوژی و افزایش جمعیت موجب گرایش به سمت تغییر کاربری اراضی شده‌اند. نکته دارای اهمیت در پروسه تغییر کاربری، ایجاد توازن است؛ به‌گونه‌ای که هرکدام از کاربری‌ها نباید حیات دیگری را تهدید کند. در دنیای امروز افزایش تقاضا برای زمین مسکونی، باعث بر هم خوردن تعادل میان زمین‌های کشاورزی و مسکونی شده است.

. تغییر کاربری زمین در روستا، تنها شامل تغییر در نحوه استفاده از آن نیست بلکه موارد زیر را نیز در برمی‌گیرد:

  • گودبرداری ، ساخت بنا و تأسیسات
  • ایجاد جاده و راه
  • ایجاد پیست‌های ورزشی
  • استقرار کانکس و آلاچیق
  • احداث پارک و فضای سبز
  • احداث راه‌آهن و فرودگاه
  • ایجاد سکونت‌گاه‌های موقت
  • محوطه‌سازی و آسفالت‌کاری
  • و….

تغییر کاربری زمین در روستا داخل طرح هادی

طرح هادی، برنامه‌ای کامل است که نحوه استفاده از هر زمین را به‌طور شفاف مشخص می‌کند و علاوه بر این، به ساماندهی زمین‌های روستا و اصلاح بافت آن‌ها می‌پردازد. یکی از عوامل مهم در طرح هادی روستایی، بررسی کاربری زمین است.

برنامه‌ریزی کاربری زمین، به معنی چگونگی توزیع، حفاظت اراضی و استفاده از آن است و یکی از محورهای اصلی طرح هادی برای دستیابی به توسعه پایدار روستایی به شمار می‌رود. اهداف اصلی برنامه کاربری زمین مسائل زیست‌محیطی، اجتماعی و اقتصادی است.

هرگونه تغییر کاربری زمین در روستا داخل طرح هادی، با موافقت سازمان امور اراضی که وابسته به وزارت جهاد کشاورزی است باید انجام شود و لازم است به این سازمان مراجعه نمایید.

طرح هادی چه نقشی در توسعه پایدار دارد؟

طرح هادی نظارت کاملی بر ساخت‌وساز زمین در روستاها و اطراف آن‌ها دارد. همچنین تمام جوانب خرید، فروش و اجاره زمین‌ها را بررسی و تحلیل می‌کند. ازاین‌رو، با هدایت روستاها به سمت حفظ حیات و حتی تجدید حیات خود در راستای توسعه پایدار گامی مهم برمی‌دارد.

طرح هادی یک طرح مردمی است که در خدمت روستاها می‌باشد و با شناسایی نیازهای ساکنین آن، چه در زمان حال و چه در زمان آینده، در تلاش برای رفع نیازهای آن‌ها هست. علاوه بر این، طرح هادی با افزایش سطح کیفیت زندگی روستاییان، مانع از مهاجرت آن‌ها می‌شود.

مراحل تغییر کاربری زمین به مسکونی

لازم است جهت هرگونه تغییر کاربری زمین در روستا مطابق با قوانین پیش برویم چون درصورتی‌که بدون مجوز اقدام به ساخت‌وساز و ایجاد هر تغییری نماییم، عوامل مسئول می‌توانند اقدام به تخریب بنای ساخته‌شده، قلع‌وقمع بنا و جریمه نقدی نمایند. میزان جریمه نقدی بستگی به ارزش زمین دارد و معمولاً یک تا سه برابر بهای اراضی به قیمت روز محاسبه می‌شود. مراحل و مدارک موردنیاز برای تغییر کاربری زمین  به مسکونی به شرح زیر است:

  1. تهیه درخواست به‌صورت مکتوب
  2. پیوست کردن نقشه و مستندات زمین به درخواست مکتوب
  3. تحویل درخواست به اداره کل جهاد کشاورزی شهرستان خود
  4. در صورتیکه با درخواست شما موافقت شود، از طریق کمیسیون شما را مطلع خواهند کرد.
  5. پرداخت عوارض کاربری، پس از موافقت درخواست
  6. مراجعه به ادارات ثبت برای درج مجوز در سند زمین

پیوست نقشه و مستندات

برای تغییر کاربری زمین  به مسکونی چه مدارکی احتیاج است؟

مدارک لازم برای تغییر کاربری زمین باغی به مسکونی شامل موارد زیر است:

  • مدارک مالکیت
  • کپی شناسنامه و کپی وکالت‌نامه
  • فرم درخواست کاربری زمین
  • فیش پرداخت عوارض تغییر کاربری و نوسازی
  • درخواست ارائه‌شده به شهردار
  • ثبت شماره و تاریخ در دبیرخانه
  • گزارش بازدید کارشناس دفتر فنی شهرداری از زمین موردنظر
  • کارت گذر بندی

(توجه شود که ممکن  است مدارک و روند ، با گذشت زمان  تغییر پیدا کند)

چه کاربری‌هایی قابل تغییر به مسکونی هستند؟

این امکان وجود دارد که به غیر از زمین های کشاورزی کاربری های انواع دیگر زمین قابل تغییر باشد. تغییر کاربری، زمانی است که تصمیم بگیریم از یک بنا در جهتی غیر از آنچه در پروانه آن قید شده استفاده نماییم.  با طی مراحل موردنیاز و ارائه درخواست و مدارک به سازمان امور اراضی، در صورت دریافت تائیدیه می‌توانید کاربری زمین تان را به مسکونی تغییر دهید و ساخت‌وساز خود را شروع نمایید. بنابراین برای تغییر کاربری حتما باید مجوز لازم را اخذ نمایید.

اخذ مجوز و اقدام به ساخت و ساز

هزینه تغییر کاربری زمین در روستا

هزینه تغییر کاربری زمین ثابت نیست و هر سال نرخ آن توسط شهرداری تعیین و اعلام می‌شود. هزینه آن به فاکتورهایی مانند متراژ زمین، موقعیت قرارگیری آن، شهر و محله بستگی دارد.

تغییر کاربری زمین در روستا

تغییر کاربری زمین لزوماً به معنی تغییر در سطح زمین نیست، بلکه هرگونه تغییر در تراکم و مدیریت زمین را نیز شامل می‌شود. طرح هادی در راستای هدایت روند رشد و توسعه روستاها و سازمان‌دهی زمین‌های روستایی به تصویب رسید که تغییر کاربری زمین در روستا مشمول رعایت قوانین این طرح است. تغییر کاربری زمین در طرح هادی در سطح روستاها، سیری افزایشی دارد که دلایل مختلفی ازجمله عوامل طبیعی، اجتماعی، جمعیتی و اقتصادی دارد.

نظر شما در مورد تغییر کاربری چیست ؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

پیوستن به گفتگو

مقایسه املاک

مقایسه